Seguidores

domingo, 4 de noviembre de 2012

Musicoteràpia i gent gran.

Musicoteràpia i geriatria.

La música és terapèuticament eficient, ja què és l’art més social d'entre totes les arts; precisament aquesta qualitat és un dels aspectes més importants en la vida de les persones. La unió de la música amb l’activitat social condueix a millorar les afeccions mentals i les diferents patologies pròpies de l’envelliment, potenciant les relacions interpersonals entre els residents. La implantació de programes adequats per mitjà de la musicoteràpia poden aportar beneficis importants d'estimulació sensorial i cognitiva, de socialització i d'expressió, fomentant un augment significatiu de la seva pròpia qualitat de vida.

La música no només és un recurs d'ajuda per millorar la conducta de les persones sinó que ens ofereix un gran ventall de possibilitats a nivell social, motiva a l’individu a interactuar i a estimular la comunicació verbal i no verbal i és especialment efectiva per a les persones d'edat avançada pels següents motius


• Arriba a qualsevol persona, independentment de les seves capacitats motrius, ja què no sempre requereix una participació activa.

•Motiva al pacient a l’activitat física, estirant la musculatura i millorant la coordinació motora.

•Renova l’interès per participar en altres activitats de la comunitat.

•Augmenta la capacitat d'atenció, centrant i dirigint els pensaments de l’usuari cap a una activitat específicament orientada a la realitat. (T.O.R).

•Ajuda al usuari a sentir-se millor amb sí mateix, millorant la seva pròpia imatge.

•Ensenya a l’usuari una manera creativa d'expressar-se per mitjà del moviment físic i les activitats rítmiques pròpies de la música.


És doncs per aquestes raons que la musicoteràpia s’està aplicant amb èxit en centres geriàtrics, centres de dia i altres institucions que tenen cura de persones majors.


Musicoteràpia i prevenció.

La musicoteràpia amb objectius preventius s’adscriu a la filosofia de potenciar l’envelliment actiu i per tant fomenta que les persones majors estiguin el màxim de temps actives, productives i saludables, incidint en la seva qualitat de vida amb la finalitat de prevenir situacions de discapacitat o minimitzar els efectes d’aquesta.


Teràpia ocupacional, teràpia recreacional i animació amb musica.

Els musicoterapeutes conviden als usuaris a participar en activitats recreatives, l’aspecte lúdic representa una petita part de l’àmbit d’intervenció del musicoterapeuta. La música té un poder motivador molt important, no obstant, tota intervenció musicoterapèutica ha d’establir i prioritzar els objectius funcionals d’intervenció, amb el propòsit d’atendre les diferents necessitats de cada individu. El fet de passar una estona agradable és un aspecte important de la musicoteràpia, però el musicoterapeuta no ha de perdre de vista el treball i la intervenció en altres objectius centrats en necessitats de tipus físic, cognitiu, emocional, social, etc... equilibrar la part lúdica i la part funcional forma part de les habilitats del musicoterapeuta.



No hay comentarios:

Publicar un comentario